Malala logo

Полезно

Да бъдеш добър терапевт и да си добър родител изискват едни и същи умения

Качествата, които са нужни на добрия родител, са същите като тези, които са характерни за добър терапевт. Това е така, защото родителите и терапевтите са въвлечени в преследване на една и съща цел: подкрепа и насърчаване на растежа и развитието на едно уникално и автономно човешко същество. Очевидно е, че тази задача е по-страшна в положението на родителството, в сравнение със задачите в една сесия на терапевта.

Прочети още

Създайте ред и организирайте деня – детето има нужда от това

Всеки човек има нужда от ред и организация в живота си, за да функционира по-спокойно. Опитайте се да създавате такъв и в ежедневието на детето си. Регламентирани задължения, стъпки, които да следва. Изработвайте заедно с детето правила, които да спазва, за да се подобри собствената му дисциплина.

Прочети още

Спортът за деца със специални нужди

Да бъдат физически активни може да представлява предизвикателство за деца със специални нужди. Но просто защото това е предизвикателство, не означава, че е невъзможно. Включването на спортни занимания в ежедневните рутинни процедури не е непосилно.Важно е както за хората от всички възрасти, така и за децата със специални нужди да се движат активно и да спортуват според възможностите си, така че всички да имат шанс да се конкурират. Защо е важно да се движат?

Прочети още

Полезни съвети и идеи как да помогнем в обучението на невербалните деца

Преподаване на невербално дете със специални нужди изисква търпение, добри умения за наблюдение и готовност за сътрудничество на всички страни, които участват в процеса – родители, учители, терапевти и др. Това е уникално умение, което отнема време, за да се създаде и усъвършенства нещо научено, но желанието за обучение на  тези деца е най-важният фактор. Ето как би могло да изглежда едно адекватно обучение в тази област в няколко стъпки:

Прочети още

Световен ден за информираност за аутизма

Днес 2 април е Световен ден за информираността за аутизъм . Вече девет години аутизъм-организации по целия свят отбелязват деня с уникални мероприятия за набиране на средства и за повишаване на осведомеността. Не оставайте безразлични и вие на този ден!

Прочети още

Грижа за грижещия се

Грижата за дете с аутизъм може да промени хода на вашия живот, но заедно с това може да бъде и много благодатен опит. За да се справите с това огромно предизвикателство трябва да се грижите за себе си. Отделете малко време, за да отговорите на тези въпроси:

Прочети още

Обучението на ученици със специални нужди - една перспектива за всеки професионален възпитател

„Като учител в масово училище, аз съм работил с голям брой ученици със специални нужди. Това е трудно на моменти, а в други случаи, носи доста радости. Учениците, които имат трудности при ученето винаги представляват предизвикателство: Какво мога да направя, за да помогна на това дете да достигне своя потенциал? Как мога да помогна на този ученик да успее в училище?“

Прочети още

Езикът на знаците в помощ при аутизъм

Един от най-разочароващите аспекти на аутизма е разрушената комуникация. Децата с аутизъм се борят със сложността на говоримия език. Езикът на жестовете създава път на комуникация, който укрепва речта и езиковото развитие. Той осигурява множество социални, емоционални, когнитивни и комуникативни предимства за деца с аутизъм, като например:

Прочети още

Защо е толкова трудно човек с аутизъм да ви гледа в очите?

Защо е толкова трудно за човек с аутизъм да направи контакт с очите. Какво можем да направим - и какво не трябва да правим за насърчаване на това важно социално умение?

Прочети още

Всички деца са специални - как да познаете, когато детето се нуждае от специална помощ

Ако сте родител, който има дете със специална нужда или подозирате, че може да има известно забавяне в развитието му; Или сте доставчик на услуги свързани с грижи за деца, които имат диагностицирано увреждане; Или може би бихте искали да се грижите за всички деца в приобщаваща среда и да помогнете с обучение и ресурси. Ако някое от горните описания важи за вас, ще се радваме, ако следващите редове се окажат полезни.

Прочети още

Ученици със затруднения в ученето – не ги лишавайте от възможност за образование

Сигурни сме, че добрите учители ще намерят следващите съвети и идеи за особено ценни. Възможността и удоволствието за работа с ученици със специални нужди в класната стая е и сериозна отговорност. Необходима е подготовка – запознаване с психологията на тези деца, евентуална промяна на учебната програма за тях, структурирана среда, допълнителна квалификация и т.н. Да обучават деца със специални образователни потребности със сигурност ще бъде едно от най-големите предизвикателства за професионалния възпитател. Добре е всеки един от тях да помисли за тези съвети и стратегии.

Прочети още

ПОДКРЕПА ЗА ДЕТСКО РАЗВИТИЕ

Колко важни са ранните интервенционни оценки за развитие

Прочети още

Уикенд Занималня за деца

По случай своя първи Рожден ден, Център МАЛАЛА стартира своите съботно-неделни занимални за деца

Прочети още

Концентрацията и вниманието при децата чрез игра

Подобряване на вниманието на децата и способността им да се концентрират непрекъснато се увеличават. Ако сравним едногодишно и петгодишно дете, ясно е, че прогресията е огромна. Върху този, както и върху всеки друг аспект на детското развитие, може да се работи много. Способността на децата да се концентрират може да бъде стимулирана чрез различни дейности.

Прочети още

Логопедична занималня за деца с дислексия и трудности в ученето

Терапевтичен център за деца МАЛАЛА организира логопедична уикенд занималня. Логопедично ателие „Буквена палитра” ще помогне на децата с дислексия и трудности в ученето да открият колко е лесно, когато е интересно!

Прочети още

Специални родителски нужди: Някои съвети как да се справяте с предизвикателното поведение

Да се справят с неприемливото поведение може да бъде предизвикателство, но може и да е много стресиращо за родителите на деца със специални нужди. Важно е обаче преди всичко да се разглежда като форма на комуникация. Предизвикателното поведение е белег за това, че има проблем с начина, по който един човек може да се научи на различни неща от живота, а не с човека.

Прочети още

Кога да потърсите детски психолог?

Има ситуации в живота, в които като родители, не намираме подходящо решение и начин да помогнем на детето си да се справи с дадена ситуация или възникнал проблем. Детският психолог е добре запознат с детайлите на детското развитие и чрез игрови техники би могъл да установи откъде идва проблемът и да създаде хипотези за решаването му или да даде насоки за терапевтична работа.

Прочети още

Готови за ПЪРВИ КЛАС

Пътят на развитие на всяко дете е индивидуален, затова и в училищна възраст 6-7 год. децата постъпват с различен капацитет и опит – знания, умения, навици. Ако и на Вашето дете му предстои да постъпи в училище, но Вие се притеснявате дали неговата готовност за сложните процеси на обучение е достатъчна, е добре да откриете затрудненията му още в предучилищна възраст и да му помогнете да ги преодолее.

Прочети още

Защо е важна психологическата помощ и какво ни спира да я потърсим?

"Най – простите въпроси са най- дълбоки: Къде си роден? Къде е твоят дом? Накъде отиваш? Какво правиш? Спомняйте си за това от време на време и наблюдавайте как отговорите се променят." Ричард Бах

Прочети още