Malala logo

Полезно

Useful article preview image.

Да бъдеш добър терапевт и да си добър родител изискват едни и същи умения

Качествата, които са нужни на добрия родител, са същите като тези, които са характерни за добър терапевт. Това е така, защото родителите и терапевтите са въвлечени в преследване на една и съща цел: подкрепа и насърчаване на растежа и развитието на едно уникално и автономно човешко същество. Очевидно е, че тази задача е по-страшна в положението на родителството, в сравнение със задачите в една сесия на терапевта.

Виж още
Useful article preview image.

Създайте ред и организирайте деня – детето има нужда от това

Всеки човек има нужда от ред и организация в живота си, за да функционира по-спокойно. Опитайте се да създавате такъв и в ежедневието на детето си. Регламентирани задължения, стъпки, които да следва. Изработвайте заедно с детето правила, които да спазва, за да се подобри собствената му дисциплина.

Виж още
Useful article preview image.

Спортът за деца със специални нужди

Да бъдат физически активни може да представлява предизвикателство за деца със специални нужди. Но просто защото това е предизвикателство, не означава, че е невъзможно. Включването на спортни занимания в ежедневните рутинни процедури не е непосилно.Важно е както за хората от всички възрасти, така и за децата със специални нужди да се движат активно и да спортуват според възможностите си, така че всички да имат шанс да се конкурират. Защо е важно да се движат?

Виж още
Useful article preview image.

Полезни съвети и идеи как да помогнем в обучението на невербалните деца

Преподаване на невербално дете със специални нужди изисква търпение, добри умения за наблюдение и готовност за сътрудничество на всички страни, които участват в процеса – родители, учители, терапевти и др. Това е уникално умение, което отнема време, за да се създаде и усъвършенства нещо научено, но желанието за обучение на  тези деца е най-важният фактор. Ето как би могло да изглежда едно адекватно обучение в тази област в няколко стъпки:

Виж още
Useful article preview image.

Световен ден за информираност за аутизма

Днес 2 април е Световен ден за информираността за аутизъм . Вече девет години аутизъм-организации по целия свят отбелязват деня с уникални мероприятия за набиране на средства и за повишаване на осведомеността. Не оставайте безразлични и вие на този ден!

Виж още
Useful article preview image.

Грижа за грижещия се

Грижата за дете с аутизъм може да промени хода на вашия живот, но заедно с това може да бъде и много благодатен опит. За да се справите с това огромно предизвикателство трябва да се грижите за себе си. Отделете малко време, за да отговорите на тези въпроси:

Виж още
Useful article preview image.

Обучението на ученици със специални нужди - една перспектива за всеки професионален възпитател

„Като учител в масово училище, аз съм работил с голям брой ученици със специални нужди. Това е трудно на моменти, а в други случаи, носи доста радости. Учениците, които имат трудности при ученето винаги представляват предизвикателство: Какво мога да направя, за да помогна на това дете да достигне своя потенциал? Как мога да помогна на този ученик да успее в училище?“

Виж още
Useful article preview image.

Езикът на знаците в помощ при аутизъм

Един от най-разочароващите аспекти на аутизма е разрушената комуникация. Децата с аутизъм се борят със сложността на говоримия език. Езикът на жестовете създава път на комуникация, който укрепва речта и езиковото развитие. Той осигурява множество социални, емоционални, когнитивни и комуникативни предимства за деца с аутизъм, като например:

Виж още
Useful article preview image.

Защо е толкова трудно човек с аутизъм да ви гледа в очите?

Защо е толкова трудно за човек с аутизъм да направи контакт с очите. Какво можем да направим - и какво не трябва да правим за насърчаване на това важно социално умение?

Виж още
Useful article preview image.

Всички деца са специални - как да познаете, когато детето се нуждае от специална помощ

Ако сте родител, който има дете със специална нужда или подозирате, че може да има известно забавяне в развитието му; Или сте доставчик на услуги свързани с грижи за деца, които имат диагностицирано увреждане; Или може би бихте искали да се грижите за всички деца в приобщаваща среда и да помогнете с обучение и ресурси. Ако някое от горните описания важи за вас, ще се радваме, ако следващите редове се окажат полезни.

Виж още
Useful article preview image.

Ученици със затруднения в ученето – не ги лишавайте от възможност за образование

Сигурни сме, че добрите учители ще намерят следващите съвети и идеи за особено ценни. Възможността и удоволствието за работа с ученици със специални нужди в класната стая е и сериозна отговорност. Необходима е подготовка – запознаване с психологията на тези деца, евентуална промяна на учебната програма за тях, структурирана среда, допълнителна квалификация и т.н. Да обучават деца със специални образователни потребности със сигурност ще бъде едно от най-големите предизвикателства за професионалния възпитател. Добре е всеки един от тях да помисли за тези съвети и стратегии.

Виж още
Useful article preview image.

Специални родителски нужди: Някои съвети как да се справяте с предизвикателното поведение

Да се справят с неприемливото поведение може да бъде предизвикателство, но може и да е много стресиращо за родителите на деца със специални нужди. Важно е обаче преди всичко да се разглежда като форма на комуникация. Предизвикателното поведение е белег за това, че има проблем с начина, по който един човек може да се научи на различни неща от живота, а не с човека.

Виж още
Useful article preview image.

Кога да потърсите детски психолог?

Има ситуации в живота, в които като родители, не намираме подходящо решение и начин да помогнем на детето си да се справи с дадена ситуация или възникнал проблем. Детският психолог е добре запознат с детайлите на детското развитие и чрез игрови техники би могъл да установи откъде идва проблемът и да създаде хипотези за решаването му или да даде насоки за терапевтична работа.

Виж още
Useful article preview image.

Готови за ПЪРВИ КЛАС

Пътят на развитие на всяко дете е индивидуален, затова и в училищна възраст 6-7 год. децата постъпват с различен капацитет и опит – знания, умения, навици. Ако и на Вашето дете му предстои да постъпи в училище, но Вие се притеснявате дали неговата готовност за сложните процеси на обучение е достатъчна, е добре да откриете затрудненията му още в предучилищна възраст и да му помогнете да ги преодолее.

Виж още
Useful article preview image.

Защо е важна психологическата помощ и какво ни спира да я потърсим?

"Най – простите въпроси са най- дълбоки: Къде си роден? Къде е твоят дом? Накъде отиваш? Какво правиш? Спомняйте си за това от време на време и наблюдавайте как отговорите се променят." Ричард Бах

Виж още