Malala logo

Специални родителски нужди: Някои съвети как да се справяте с предизвикателното поведение

Image

Да се справят с неприемливото поведение може да бъде предизвикателство, но може и да е много стресиращо за родителите на деца със специални нужди. Важно е обаче преди всичко да се разглежда като форма на комуникация. Предизвикателното поведение е белег за това, че има проблем с начина, по който един човек може да се научи на различни неща от живота, а не с човека.

Получаване на това, което искаме

Всички се научаваме да се държим по определени начини, за да получим това, което искаме, или да избягваме нещата, които не желаем. За да постигнат своите цели, децата могат да проявят поведение, което някои намират за "предизвикателно", "трудно" , дори „разрушително“. Ако сте родител на дете със специфичен проблем в развитието със сигурност сте чували и дори сами сте определяли поведението му по различен абсурден начин.  Предизвикателното поведение работи, защото слушаме, когато хората създават проблеми. Ако започнете да удряте главата си по масата или в стената или да вдигате силен шум, очаквате, че хората ще ви предложат нещо различно, което да опитате или ще получите някакво специално внимание.

Управление на поведението

Ключът към управлението на подобно поведение е да слушате и внимавате какво се опитва да ви каже или покаже детето. Бъдете последователни в подхода си и се опитайте да избегнете конфронтация. Владейте езика на тялото си, особено когато сте подложени на стрес. Въпреки че предизвикателното поведение е научено поведение, не забравяйте, че хората със специални нужди не го правят с цел да ви "манипулират". Причината за това поведение винаги е добра.

Съвети към и от родители за управление на поведението

Ето някои съвети за насърчаване на комуникацията между родители и деца със специални нужди. Надяваме се, че ще ви бъдат полезни и не се колебайте да добавите свои собствени! Макар че няма решение, което да е универсално, те могат да ви дадат някои идеи, които да опитате ... но не забравяйте да сте последователни, преди да кажете, "това не работи за мен!"

 

1. Следете внимателно и когато можете да ги откриете, запомняйте причините

Да запомняте инцидентните ситуации и дори да си ги записвате може да ви помогне да се връщате назад и да откривате дали има някакви модели или допринасящи фактори за трудното поведение. Също така е добре, ако е възможно, всеки път да говорите с детето си както за негативните, така и за положителните последствия.

2. Разговаряйте и предупреждавайте околните

Това може да предотврати сривове в поведението на детето и да се избегне неприятна ситуация. Полезно е както за децата и родителите, така и за  всички, ангажирани с процеса на обучение на детето, а също и за негови приятели и близки в обкръжаващата го среда.

3. Бъдете спокойни и уверени

Спокойни, но категорични инструкции и език на тялото са най-важните оръжия при справянето с всяко предизвикателно поведение. Всяка необмислена и спонтанна реакция в една вече емоционална ситуация може само да предизвика по-голямо объркване и да влоши нещата.

4. Намалете силата на звука

Когато сте изправени пред някой, който е агресивен и крещящ, поддържайте лицето си неутрално и намалете силата на собствения си глас. Почти всеки човек ще се успокои, за да чуе какво казвате.

5. Сънят

Сънят може да се отрази значително на поведението на човека. Точното количество сън е много важно. В идеалния случай се нуждаем от минимум 7/8-часов нощен сън. Когато детето ви няма здрав нощен сън, не забравяйте, че то не е виновно за това. По-скоро съобразявайте дневните му занимания след безсънна нощ с цел да предотвратите неприятни ситуации.  

6. Насърчавайте приятелството

Опитайте се да насърчите възможностите за общуване и приятелство. Самотата също е една от причините за неприятно поведение на детето ви.

7. Независимостта помага

Може би изглежда, че е по-лесно да правиш всичко вместо детето, когато то изпитва затруднения заради своите специфични нужди, включително и да вземаш решения за и вместо него. Но опитвайте да давате шанс по-често на своето дете да се справя само и да бъде самостоятелно, както и да взима решения - поведението му със сигурност ще се подобри.

8. Следете медикаментите

Не забравяйте, че лекарствата могат да имат странични ефекти. В някои случаи дори доста странни – понякога децата чувстват глад, различни дразнения и дискомфорт в тялото си, самонараняват се, държат се доста глупаво, а често не могат да разкажат какво усещат и това е придружено с тяхното неприятно поведение.

9. Вземете мерки предварително

Научете се добре да разпознавате предупредителните знаци и се намесвайте по-рано, когато ги видите. Въоръжете се с набор от техники за разсейване, които да използвате. Вероятно до голяма степен ще успеете да избегнете нежелани ситуации и поведение, от което да се притесните, а и детето ви също не би се чувствало добре след това.

10. Внимавайте за себе си

Не забравяйте, че децата със специфични нужди са значително по-чувствителни и сензитивни, те успяват много добре да улавят вашите настроения. Ако вие сте стресирани е възможно да забележите, че поведението на детето се влошава. Наистина е важно да направите каквото можете, за да се грижите и за себе си. Ако отделите малко енергия и време за себе си, това ще помогне и на детето ви.