Malala logo

Концентрацията и вниманието при децата чрез игра

Image

Подобряване на вниманието на децата и способността им да се концентрират непрекъснато се увеличават. Ако сравним едногодишно и петгодишно дете, ясно е, че прогресията е огромна. Върху този, както и върху всеки друг аспект на детското развитие, може да се работи много. Способността на децата да се концентрират може да бъде стимулирана чрез различни дейности. Да спрат да обръщат внимание на конкретни разсейващи елементи и да останат съсредоточени за определен период от време, са не чак толкова прости, но много важни фактори. Проблемът с вниманието е много по-силно изразен при децата със специални нужди, за които е още по-трудно да съсредоточат усилията си върху едно нещо твърде дълго. Това може да бъде голямо предизвикателство за тях, особено по време на социални ситуации като училищните и груповите игри, където концентрацията е от съществено значение. В следващите редове ще откриете интересни идеи за дейности и игри , които ще помогнат на децата да развият способността си да се концентрират.

 

1. Изкуства

Изкуството е страхотна среда, която позволява на детето да изразява мисли и идеи, които понякога са трудни за изразяване. Това също е чудесен начин да подобрите концентрацията на детето си, координацията на ръцете и очите, двигателните умения, паметта и творческото изразяване. При възможност включете детето си в художествени и занаятчийски дейности като оцветяване, рисуване, грънчарство, скулптура, апликиране. Тези дейности са не само творчески задоволяващи, но и психически и емоционално вдъхновяващи. Дайте на децата си свободата да създават каквото им харесва, но не забравяйте да контролирате творческия процес. Бъдете окуражаващи и търпеливи, докато децата създават своите произведения на изкуството

 

2. Йога

Доказано е, че йога е много ефективен начин за подобряване на концентрацията на децата със специални нужди, като същевременно помага да се повиши тяхната сила, гъвкавост и координация. Това е дори една чудесна дейност за успокояване на тревожните деца. Практикуването на йога помага и при контролиране на агресивно поведение, социално отдръпване и хиперактивност при деца. Ако имате такава възможност дори практикувайте други успокояващи дейности, като дихателни упражнения и медитация.

 

3. Игри за памет

 

Игрите за памет също са изключително полезни, за да помогнат да се подобри обхватът на вниманието на вашето дете. Можете да използвате например съвпадащи флаш-карти за да насърчите мисленето и да изградите концентрация. Някои приложенията за памет, специално разработени за деца със специални нужди, също могат да бъдат полезни. При избор на подходящо такова, демонстрирайте първия кръг на вашето дете, за да се научи и следва, вместо да давате устни указания.

 

4. Сензорна игра

Сензорното възпроизвеждане помага на децата със специални нужди да повишат концентрацията, вниманието и социалните връзки. Смес от визуални, слухови, обонятелни и тактилни игрални преживявания помагат на децата, които са много тревожни и неспокойни да останат съсредоточени. Някои звуци, аромати, текстури и картини могат да бъдат от помощ за постигане на усещане за познание в ума на детето ви. Сензорните стимули могат също да подобрят паметта, както и силата на асоцииране. Например, слушането на приспивна песен може да накара детето да мисли за лягане, а звукът от „хрускане“ на суха храна може да напомни , че е време за ядене.

 

5. Спорт

Катеренето и стрелбата с лък са едни от най-ценните дейностти по отношение на спорта, които биха могли да окажат добро въздействие върху концентрацията на всеки човек

Примерни игри за вниамние и концентрация:

·        Завържете очите на детето с шал и му дайте устни указания, които трябва да изпълни. Например, можете да го помолите да пляска с ръце, да се върти, да стои на един крак и т.н.

·        Играта на папагалите - изкажете дума, издайте звук или серия от няколко и помолете детето да повтори това. Можете също да размените ролите си и да помолите детето да каже нещо, което трябва да повторите

·        Помолете децата да бъдат напълно мълчаливи и обръщайте внимание на звуците, които чувате в ежедневието си във вашата обкръжаваща среда. Наименувайте звуците и идентифицирайте източника на всеки от тях.

·        Започнете непрекъснато да произнасяте думи, а децата да рисуват непрекъсната линия върху лист хартия, докато престанете да говорите.

·        Раздайте на всяко дете празна ролка от тоалетна хартия. Нека децата се забавляват да повтарят думи или звуци  вътре в картонената си тръба. Хубаво е всяко дете да получи шанса да води играта.

·        Дайте на всяко дете барабан (пластмасови или метални контейнери с капаци съшо работят добре). Вземете и вие един. Помолете децата да възпроизведат всеки ритъм след вас. Или поставете монети в бурканче. Децата могат да следват ритъма, произведен от монетите, дрънчащи в буркана.

·        Помолете децата да затворят очите си. Направете някакъв шум (намачкайте или скъсайте хартия, затворете вратата, кашляйте, кихайте, и т.н.). Помолете децата да разпознаят звука.

 

.

Може да се наложи да адаптирате тези дейности в зависимост от възрастта и етапа на развитие на децата. Постепенно увеличавайте нивото на трудност. Имайте предвид, че някои деца може да не разполагат със същите способности, особено в групи в многогодишна възраст.

Организирането на малки групи за обучение и игрални дейности за вашето дете е друг добър начин за развиване на концентрация и социални умения. Не забравяйте да похвалите редовно детето си за добре изпълнени задачи, като същевременно напътствате, където е необходимо. Различни стратегии ще работят с различни деца и може да ви отнеме известно време, за да разберете какво е най-доброто за всяко дете. Но вариант със сигурност винаги има!

Какво правите вие, за да подобрите концентрацията на детето си или на децата, за които се грижите и обучавате? Споделете съветите и предложенията си на нашата facebook страница.