Malala logo

Грижа за грижещия се

Image

Грижата за дете с аутизъм може да промени хода на вашия живот, но заедно с това може да бъде и много благодатен опит. За да се справите с това огромно предизвикателство трябва да се грижите за себе си. Отделете малко време, за да отговорите на тези въпроси:

 

От къде идва вашата сила и получавате ли подкрепа?

 

Имате ли нужда да плачете?

 

А да се оплаквате?

 

Или да викате?

 

Бихте ли искали някаква помощ, но не знете към кого да се обърнете?

 

Не забравяйте, че за да окажете възможно най-добрата помощ на детето си, първо трябва да се погрижите възможно най-добре за себе си.

 

Родителите често не успяват да оценят своите източници на сила, умения за справяне или емоционални нагласи. Може да сте толкова заети, да отговаряте на нуждите на детето си, че не отделяте никакво време за себе си, не си позволявате да се отпуснете, да поплачете или просто да се замислите. Не трябва да чакате, докато сте толкова изтощени или стресирани, че почти не можете да продължите, преди да помислите за собствените си нужди. Достигането до тази точка не помага на семейството. Помислете – ако точно тогава почувствате, че детето ви има нужда от вас повече от всякога?  А вие се  чувствате напълно претоварени и не знаете откъде да започнете. Няма един-единствен начин да се справяте. Всяко семейство е уникално и преодолява стресовите ситуации по различен начин. Не забравяйте – въпреки всичко, първо вашето дете ще ви помогне да се почувствате по-добре. Признавайки емоционалното въздействие на аутизма и намирайки начин да се грижите за себе си по време на този стресов период ще си помогнете да се подготвите за предстоящите предизвикателства. Аутизмът е многопластово разстройство, което  не само ще промени начина, по който гледате на детето си, но ще  промени начина, по който гледате на света. Именно затова, контактуването с родителите на тези деца е така ценно и приятно, техният мироглед за живота е уникален. Поддържането на открита и честна комуникация с партньора си в семейството, както и обсъждането на вашите страхове и тревоги ще ви помогне да се справяте с многото промени в живота си. Не забравяйте -  любовта и надеждата, които имате за своето дете ви правят по-силни, отколкото можете да предположите, че сте.

 

Ето някои съвети от родители, които са изпитали това

Всеки има нужда да поговори с някого за това какво преживява и как се чувства. Някой, който е готов да те изслуша може да бъде чудесен източник на сила. Ако не можете да се измъкнете от дома си, използвайте телефона да се обадите на приятел. Помислете за присъединяване към група за подкрепа. Може да е полезно да слушате или да говорите с хората, които са преминали или преминават през подобен опит. Групи за подкрепа могат да бъдат големи източници на информация за това, какви достъпни услуги има във вашия район и кой ги предлага. За много родители във вашия случай, именно тези групи за подкрепа са най-ценни.

Помислете да посетите развлекателна програма за деца с аутизъм. Освен полезно за детето ви, това може да бъде един добър начин да се запознаете с други родители, точно като вас.

 

" В моята група за подкрепа срещнах жени, които са се сблъскали със същите ситуации в живота като мен. Чувствах се толкова добре, не сякаш съм от друга планета! "

 

Опитайте се да си вземете почивка. Ако можете, да си позволите да излезете за известно време някъде, дори и то да е само за няколко минути, за да се разходите. Ако това е възможно, отидете на кино, пазарувайте или посетете някой приятел. Ако се чувствате виновни, че отделяте време за собствената си почивка, опитайте се да си припомните, че тази почивка ще ви помогне да се чувствате подновен за нещата, които трябва да направите, когато се върнете към обичайното си ежедневие. Важно е за вас и вашето дете да намирате начин да си почивате. Ако макар и рядко имате възможност за добър сън, ще бъдете по-добре подготвени да вземате добри решения, да бъдете по-търпеливи с детето си и по-способни да се справяте със стреса в живота си.

 

Има много пътища, по които може да поемете, различни действия, които да предприемете,опити, на които да се доверите или възможности за лечение. Но никога не забравяйте, че като родител трябва да се доверявате на интуицията си. Вие познавате най-добре своето дете. И на първо място вие, разбира се  заедно с екипа за подкрепа на детето ви, ще успеете да намерите това, което работи най-добре за него и семейството ви.

 

Помислете колко често опитвате да извлечете максимума от всяка минута, държите под око часовника си и постоянно си задавате тези важни въпроси:

 

Дали това, което чета в момента е много вероятно да бъде от значение за моето дете?

 

Дали това е нова ценна информация, която не трябва да подмина?

 

Полезно ли е?

 

Дали е от надежден източник?

 

Понякога времето, което прекарвате в интернет ще бъде изключително полезно, защото интернет е един от най-важните инструменти, които имате за изучаване на това, което трябва да знаете за аутизма.

 

Друг път обаче, може да бъде по-добре за вас и вашето дете, ако използвате това време, за да се грижите за себе си.