Malala logo

Спортът за деца със специални нужди

Image

Да бъдат физически активни може да представлява предизвикателство за деца със специални нужди. Но просто защото това е предизвикателство, не означава, че е невъзможно. Включването на спортни занимания в ежедневните рутинни процедури не е непосилно.Важно е както за хората от всички възрасти, така и за децата със специални нужди да се движат активно и да спортуват според възможностите си, така че всички да имат шанс да се конкурират.


Защо е важно да се движат?

Многобройните ползи от физически упражнения са добре известни факти, но когато се прилагат за хората със специални нужди те стават още по-очевидни.  За тях спортните изяви осигуряват чувство на удовлетворение, когато те успеят. Придобиват самочувствие, което компенсира други дефицити. Тези стимулиращи дейности подобряват както физическите възможности, така и социалното взаимодействие. Много от тях наистина са предизвикателство, но повечето деца със специални нужди правят упражненията с усмивки на лицата си, това им дава усещане за "нормалност" и способност да действат като всички останали деца.

Някои от основните ползи от физически упражнения за децата със специални нужди са:

Стимулиране на имунната система

Движението на ръцете, краката и мускулите увеличава броя на белите кръвни клетки в кръвта. Белите кръвни клетки са "борци срещу инфекции", които преследват определени микроби и ги поглъщат. Редовните занимания по бягане и трениране на мускулите, защитават тялото и го правят по-силно. Това е важно, защото хората със специални нужди често имат по-слаба имунна система.

Подобряване на  координацията

При деца със специфични нужди, по-специално при тези с аутизъм, често се наблюдава слабо развити двигателни умения. Да се научат да извършват прости упражнения като събиране на малки предмети или улавяне на топка могат да бъдат основни постижения за тях. Игри на „улов“ и дори плуване може да помогнат за подобряване на координацията и за успешно развиване на елементарни способности за постигане на по-пълноценен живот.

 

Различни начини за движение

Въпреки, че способностите на детето не му позволяват да участва в една типична спотна игра по същия начин, както другите деца, има много адаптивни спортове и дейности, които са перфектни за децата със специални нужди. Ако училището на Вашето дете не може да предложи адаптирана спортна програма (а едва ли в България са много тези училища), има все повече специални такива, достъпни благодарение на упорит труд и всеотдайност на родители, физически терапевти, учители и членове на общността, ангажирани с това начинание, които биха обмислили и дори предложили създаване на групови занимания в тази посока. Всеки спорт може да бъде променен, за да отговори на нуждите на хората със специални потребности.

Най-добрият начин да намерите програми, е да говорите с други родители и да следвате блогове с подобна тематика. Можете също така да проверите в някои местни училища, обществени групи, специализирани центрове, както и изследвания онлайн, за да намерите събития във вашия район. Ако живеете в по-малки райони и нямате достъп до по-големи организации и събития, или ако детето Ви не се интересува от спорт, опитайте някои от тези дейности у дома ако имате възможност. Те са предназначени за хора с различни способности и интереси, които могат да участват и да се насладят.

 

Видео игри като Wii Sports и Dance Dance Revolution

 

Игра на TWISTER в домашни условия със семейството или с приятели

 

Правете огромни сапунени мехури на открито

 

Пускайте хвърчила

 

Играйте на канадска борба

 

Танцувайте

 

Балансиране с различни за целта приспособления или без -  големи топки, Balance Disc, клякане на един крак, вървейки с книга на главата и др.

 

Катерете се по специални за целта стени

 

Боулинг, тенис на корт, тенис на маса ...

Каквато и спортна дейност да изберете, важно е да се насладите докато го правите заедно – това повече от всичко ще даде добрия пример на детето. Изберете нещо, което обичате да правите всички в семейство и го добавете към дневния си график. Всички сме един отбор и трябва да играем заедно. Небето е границата -  нека въображението ви скочи до там :)