Malala logo

Да бъдеш добър терапевт и да си добър родител изискват едни и същи умения

Image

Качествата, които са нужни на добрия родител, са същите като тези, които са характерни за добър терапевт. Това е така, защото родителите и терапевтите са въвлечени в преследване на една и съща цел: подкрепа и насърчаване на растежа и развитието на едно уникално и автономно човешко същество. Очевидно е, че тази задача е по-страшна в положението на родителството, в сравнение със задачите в една сесия на терапевта.

Изследванията в това, което прави терапията ефективна са показали, че най-важният елемент, който води до терапевтичен напредък е добри работни отношения между терапевта и потребителя. Личните качества на терапевта до голяма степен дават тон и емоционално въздействие на процеса на терапиране. Същото важи и за семейството, в което личните особености на родителите оказват основно влияние върху емоционалния климат в дома.

 

Какви са положителните качества на терапевта?

 

*Добрият терапевт трябва да бъде открит и да работи с децата без резерви и задръжки. Да се отнася като с равен, а не от позицията на по-висша роля. Трябва да е с ясното съзнание, че както тя/той, така и потребителят са човешки същества, заслужаващи еднакво уважение. От съществено значение е да не проявява осъдително отношение, да е умерено състрадателен и прям в комуникацията си с родителите. Да има високо ниво на култура, да бъде грамотен.

 

*По-добрият терапевт не поставя всички свои потребители в някаква обща теоретична рамка, а се отнася към тях като истински хора и се старае да се запознае с психологията на всеки едни от тях.

 

*Идеалният терапевт се въздържа да прави социална съпоставка на потребителите си, вместо това се опитва да им помага за преодоляване на емоционалната болка, за интегриране в обществото. Важно е да им помогне да се научат да се справят с реалностите на живота и запазване на тяхната индивидуалност.

 

*Най-добрият терапевт е този, за който е най-интерсно да се учи от своите потребители, съпреживява болезнените лични истини, готов е да опита всичко в течение на терапията за да помогне. Това отворено отношение и подход към потребителите, заедно със способността на терапевта за достъп и регулиране на техните собствени емоции, му позволяват да бъде в хармония с най-дълбоките нива на вербална и невербална комуникация с потребителя. Този истински човек трябва да е Вашия терапевт – познавате ли го вече? А разпознахте ли някой, който не е дори Добрият? И в двата случая не се колебайте да споделите с повече хора в нужда – със сигурност ще им помогнете.

 

 

Родителите – те трябва винаги да са Най-добрите за своите деца

Както Добрия терапевт, така и Добрите родители не играят ролята на родителите. Въпреки, че децата  очевидно не са равни на своите майки или бащи по отношение на физически размери, мощност, знания, или компетентност, важно е родителите да не използват тези различия като средство за  експлоатация или подчиняване пред детето си. Всезнаещите родители  са склонни да направят така, че детето да се чувства ненужно, малко или слабо.. Добрите родители имат интерес да приемат децата си такива, каквито са, не да ги оформят, за да станат като тях.

По-добрите родители разговарят с децата си – По-добрите родители на деца със специални нужди, познават най-добре детето си дори и да не са можели никога да разговарят с него.

Подобно на Идеалния терапевт, „Специалните“ родители никога не си позволяват да сравняват детето си с другите – за тях то е уникално. Винаги да са до него, за да му помагат да преодолява ежедневните препядствия. Винаги трябва да са в състояние да се отнасят към децата си с истинска съпричастност и разбиране.

Родителите на деца със специални нужди приемат като предизвикателство индивидуалността и уникалността на детето си, защото при тях това е важното и това е ценното.  И също като Най-добрия терапевт, те не спират да се учат от детето си на безценни човешки качества – търпение, съобразяване, толерантост, съпричастност.

Тук вече със сигурност се разпознахте :)  Ше се радваме и ние да се запознаем с Вас